متابولیک چیست؟
متابولیک به مجموعهای از شرایط شامل فشار خون بالا، سطوح افزایش یافته انسولین در خون، چربی انباشته اضافی در اطراف شکم و سطوح افزایش یافته چربی خون می باشد. بنابه گفته محققان سندروم متابولیک گروهی از عوامل خطر شامل، چاقی شکمی، فشارخون بالا، دیابت، تری گلیسیرید بالا و HDL (چربی خوب) پایین است که با هم رخ میدهند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سکته و دیابت را افزایش میدهند.
از آنجایی که دیابت یک اختلال متابولیک در بدن می باشد، کنترل متابولیک برای افراد دیابتی ضرورت دارد و نقش تغذیه در کنترل آن بسیار موثر است. کنترل درست متابولیک، از عوارض دیررس بیماری دیابت پیشگیری میکند.
شاخص گلیسمی چیست؟
خرما به دلیل گلیسمی پایینی که دارد، برای افراد دیابتی در کنار انجیر خشک و یا توت خشک در کنار چای بسیار مناسب است. برای درک بهتر این مطلب ابتدا نیاز است تا با شاخص گلیسمی بیشتر آشنا شوید.
شاخص گلیسمی (GI) روشی برای اندازه گیری تأثیر کربوهیدرات ها بر سطح قند خون است. این مقدار در مقیاس ۰ تا ۱۰۰ اندازه گیری می شود و امتیاز گلیسمی گلوکز خالص (قند) ۱۰۰ تعیین می شود (بالاترین مقداری که قند خون شما پس از خوردن غذا می تواند افزایش یابد).
کربوهیدرات های با شاخص گلیسمی پایین، دارای امتیاز گلیسمی ۵۵ یا پایین تر هستند، در حالی که کربوهیدرات های با شاخص گلیسمی ۷۰ یا بالاتر، در گروه شاخص گلیسمی بالا قرار دارند.
غذاهای با شاخص گلیسمی پایین باعث نوسانات کمتری در قندخون و سطح انسولین می شود. از طرف دیگر ، غذاهای با GI بالا به سرعت قند خون را افزایش می دهد. این افزایش شدید قند، در ادامه می تواند منجر به سقوط قند خون شود، خصوصاً در افراد دیابتی که بدن آنها برای کنترل این تغییرات، توان کمتری دارد.
افراد دیابتی معمولاً باید سعی کنند غذاهایی با ضریب GI پایین تری را در رژیم غذایی استفاده کنند.
خوشبختانه خرما علیرغم شیرینی نسبتاً زیاد، ضریب GI کمی دارد (شاخص گلیسمی حدود ۴۲) و این بدان معناست که اگر به مقدار متعادل خورده شوند، برای افراد دیابتی کاملا بی خطر است.